Filosofer, psykologer, författare och andra lärda har under årtusendena intresserat sig för svartsjukan som en aspekt på människans tillvaro.
Svartsjuka har ofta förknippats med kärlek.
Enligt historiker ska kärlek i den mening vi använder ordet, den romantiska, passionerade kärleken, ha sina rötter i Frankrike under 1100-talets början. Men historiskt sett finns många tecken, bilder, verk och bevis på att svartsjuka inte direkt är en modern företeelse.
Medea var enligt den grekiska mytologin en trolldomskunnig kvinna och hennes historia nedtecknades i ett drama av författaren Euripides redan år 431 före Kristus. Hon var djupt förälskad i Jason som hon också fick två söner med. Men kärleken fick sig en törn när Jason för att höja sin status i hemstaden Korint äktade en prinsessa vid namn Kreusa.
Till bröllopet skickade den svartsjuka Medea en förgiftad slöja, varpå prinsessan dog. Senare dödade Medea även sina egna söner för att hämnas på Jason och hon har genom det blivit en av världslitteraturens mest kända och omskrivna gestalter.
William Shakespeare – han visste vad svartsjuka var! Vilka dramer! Vilken passion i hans texter och verk, tätt följda av starka svartsjukereaktioner. I pjäsen Othello hör Othello att Jago skvallrar om Othellos hustru Desdemona, som sägs ha en kärleksaffär med Cassius.
Jago låter smussla ner en av Desdemonas näsdukar i Cassius ficka och lyckas på så sätt övertyga Othello om Desdemonas otrohet. Förblindad av svartsjuka dödar Othello sin hustru. Sedan får han veta att ryktet var falskt, att hon har varit honom trogen hela tiden. Othello begår då självmord.
Sigmund Freud (1856-1939), läkare och neurolog som grundade psykoanalysen, hävdade att alla barn går igenom en utvecklingsfas i sina liv, där föräldern av samma kön är en konkurrent om kärleken från den andra föräldern.
Framför allt handlar det om sonens kärlek till modern och konkurrensen från fadern som ju lever i en kärleksrelation med modern, tillika sin hustru. Det kallas för oidipuskomplex efter Oidipus som enligt den grekiska mytologin dödade sin egen far av kärlek till sin mor, som han sedermera gifte sig med.
Den kvinnliga motsvarigheten till oidipuskomplex kallas elektrakomplex och uttrycket myntades av Carl Gustaf Jung som var lärjunge till Freud. Enligt grekisk mytologi övertalade Elektra sin bror att ta livet av deras mor för att hämnas faderns död.
I modern tid handlar det om att unga män strävar efter att hitta en partner som är så lik deras mamma som möjligt, medan unga kvinnor som vill hitta en man som är lik deras pappa.
Sigmund Freud delade in svartsjuka i tre typer:
- Den normala svartsjukan, som enligt honom alltid finns där påstår vi något annat handlar det om förnekelse och bortträngning. Han menade att människor med normal svartsjuka för sig själva bakom ljuset och förtränger sina känslor, och han liknade svartsjuka vid sorg.
- Den projicerande svartsjukan, som handlar om att man speglar sin egen otrohet i sin partner. Den som egentligen är skyldig anklagar alltså andra för samma brott, för att förminska sin egen skuld.
- Den svartsjuka som bygger på vanföreställningar, som ett resultat av ett ohälsosamt mentalt tillstånd. Här är inte tal om rätt eller fel eller en känsla av att det finns något att misstänka, utan det handlar om sjukliga fantasier som inte har någon som helst förankring i verkligheten.