Souvenir betyder ”att minnas” och souvenirer är någonting som de flesta av oss kopplar samman med krimskrams längs turiststråken på badorter. Tillverkningen av souvenirer kom i gång när industrialismen öppnade masstillverkningen av saker.
Souvenirer är inte bara ett sätt att minnas utan är också en ordlös form av reklam då man köper med sig en souvenir och ställer den i sitt hem. Du ser den och påminns och andra inspireras att resa och köpa liknande saker.
En souvenir kan vara i stort sett vad som helst – en bild tryckt på ett annat föremål som en mugg eller en kopia av ett föremål eller monument. I Egypten säljs små kameler, små pyramider och vattenpipor som souvenirer. Vissa souvenirer är bruksobjekt som muggar medan andra är ren utsmyckning.
Engelskan har uttrycket memorabilia som också är en slags souvenirer men är kopplade till en händelse – en konsert, en öppning eller ett krig. En memorabilia är i stort sett samma sak som en souvenir. Vi såg memorabilia när kronprinsessparet gifte sig med handdukar, choklad, muggar och allt möjligt annat tryckas och säljas till minne av händelsen.
Dalahästen och älgen är troligen de vanligaste souvenirerna som kommer från Sverige. Dalahästen som företeelse är gammal – från 1600-talet – men som souvenir är de första dalahästarna från början av 1900-talet. Nästan all tillverkning av dalahästar i trä sker i byn Nusnäs utanför Mora. Det röda i dalahästen ska påminna om en rödbrun häst. Dalahästarnas klassiska mönster kallas för kurbits och är typiskt för Dalarna
Älgen som souvenir är något som började med tyska turister som tyckte att allt som rör skogens konung är bra souvenirer. Ganska snart hittade man souvenirer som älgbajs och även vägskyltar som stals. Sedan dess har det varit en explosion av souvenirer med älgar på.
Bland svenskamerikaner är den så kallade sverigedräkten för kvinnor omåttligt populär. Sverigedräkten är lika gammal som dalahästen som souvenir – den ritades 1902 för att ena hela Sverige i samma dräkt.
Dräkten föll i glömska under andra världskriget och den hittades av en slump under 1970-talet. Sverigedräkten används av de kvinnliga medlemmarna av kungahuset då representation i folkdräkt som en del av marknadsföringen för Sverige.
Det finns inga regler på vad som är en souvenir eller inte är en souvenir. De allra äldsta souvenirerna är stulna konstföremål och liknande skatter som visar att man faktiskt har varit där. Tack och lov har vi kommit ifrån det och souvenir industrin har faktiskt en bra sida – den minskar stölderna av konstföremål.