Enligt statistik från olika hälsomyndigheter så lider fler svenskar än någonsin av grava insomningsproblem och/eller problem med att de vaknar mitt i natten och inte kan somna om. Enligt amerikansk forskning som nyligen publicerades så visar det sig att subtila problem med andningen spelar en större roll än vad man tidigare trott.
De flesta attribuerar sina insomningsproblem med att de blir kissnödiga precis innan de somnar och blir pigga av att gå till toaletten, eller att de är stressade inför något som ska hända under morgondagen, eller att det är störande ljud i hemmet, etc. Stressande och uppiggande aktiviteter som att kolla mobilen eller spela online kan också göra det svårare att somna. De amerikanska forskarna upptäckte dock att dessa individer faktiskt lider av andningsproblem, som i många fall är så subtila att de inte märker det.
90 procent av alla de fall där individen vaknar upp eller vaknar till när han eller hon ska somna föregicks av någon form av andningsproblem. Ingen av dessa hade en aning om att de hade andningsproblem vid insomning eller under sömnen.
Ingen av de som ingick i studien visade heller upp några symptom för andningsproblem. De flesta i studien gick för övrigt på sömnmediciner vilket indikerar att de kämpat med livslånga problem med sömnen.
Detta är en ganska stor upptäckt då man tidigare utgått från hypotesen att dessa sömnproblem hade att göra med så kallade ”hyper arousals” (att man är väldigt känslig för kroppsliga förnimmelser, ljud, ljus, etc).
Så hur motverkar man problemet? Framförallt ska man vara medveten om att stress i sig kan orsaka instabilitet i de övre andningsvägarna så grunden för all behandling måste vara en effektiv strategi för stresshantering.
CPAP-maskin
Sedan rekommenderar, i extrema fall, även läkarna att man använder bettskena, och/eller en så kallad CPAP-maskin som underlättar andningen (denna maskin används även vid sömnapné).
Forskarna håller just nu på att undersöka detta fenomen i grunden och hoppas att man inom några år kommer att kunna erbjuda nya typer av behandling. Stresshantering kommer dock att förbli det första steget mot en bättre sömn.
Obs, viss kritik har riktats mot undersökningen eftersom den bara inkluderade 20 individer. Dessutom hävdar vissa att arousal skapar andningsproblem och man bör reda ut vad som orsakar vad, är det andningsproblemen som skapar arousal eller tvärtom.
Siffrorna är dock ganska tvetydiga och forskarsamfundet är överens om att de är tillräckligt starka för att motivera ytterligare forskning. Studien författades av Dr. Krakow, Viktor Ulibarri och Edward Romero vid universitetet i New Mexico. Hela publikationen finns att läsa på Sleep and Human Health Institute.